BEWIT Spirulina BIO, prášok
Popis
100% pure and natural
Všetky zložky obsiahnuté v produkte sú 100% čisté a prírodné, nesyntetické.
História
Pokrm jazera
Modrozelené povlaky spiruliny pokrývali povrchy sladkovodných jazier už za čias Aztékov a Mayov, ktorí spirulinu zbierali a sušili na modrozelený prášok a obohacovali jej svoje obilné jedlo o komplex výživných látok a považovali ju za „pokrm jazera“.
Znovuobjavená
O znovuobjavení tejto zelenej superpotraviny sa zaslúžil okolo r. 1960 botanik Jean Leonard, ktorého na jeho francúzsko-belgickej expedícii do Afriky zaujal tradičný modrozelený koláč „Dihe“ podávaný tamojším obyvateľstvom.
Anthony William na nej nedá dopustiť
V dnešnom svete zaujíma spirulina jedno z popredných miest na trhu s doplnkami stravy. Stále väčšej obľube sa teší vďaka veľkej propagácii Anthonyho Williama, ktorý na účinky látok prítomných v spiruline nedá dopustiť. [1, 2, 3]
Pôvod a pestovanie
Ľavotočivé špirály spiruliny
Spirulina je modrozelená sladkovodná sinica, ktorá pre svoj správny rast potrebuje skutočne čistú vodu, dostatočný slnečný svit a pomerne vysoké pH. Počas rastu sa s pribúdajúcimi bunkami točí do ľavotočivej špirály, od ktorej je odvodený jej názov. Plne zrelá spirulina tvorí modrozelený povlak, ktorý je šetrne zbieraný vo forme biomasy. [1, 2, 3]
Rozomletá na prášok
Zozbieraná modrozelená biomasa spiruliny je šetrným spôsobom usušená a rozomletá na výsledný prášok jemnej konzistencie. V rámci jedinečnej technológie spracovania a dodržania nízkych teplôt je spirulina stále „živá“ a sú v nej zachované enzýmy a ďalšie cenné látky, ktoré sú na vysoké teploty citlivé.
Zloženie a vlastnosti
Plná vitamínov, minerálov a prospešných látok
Horčík, selén, chróm či fosfor – všetky tieto minerály sa v spiruline vo vysokom množstve nachádzajú. Každá bunka v tele určite uvíta aj prítomnosť prírodného zinku a vápnika.
Z vitamínov je to predovšetkým vitamín K, pre ktorého vysoký obsah je spirulina vyzdvihovaná.
Z pohľadu makroživín je potom spirulina významným zdrojom nielen potrebnej vlákniny, ale aj rastlinných, ľahko vstrebateľných bielkovín.
Výrazná farba spiruliny je daná modrozeleným pigmentom fykocyanínom, dominantným farbivom tejto sladkovodnej sinice. Na farebných odleskoch sa ďalej podieľajú karotenoidné či chlorofylové farbivá.
Tento produkt je prirodzene bezlepkový – je preto vhodný aj pre osoby s neznášanlivosťou lepku a celiakov.
Zbystriť by mali vegáni a vegetariáni
Pre vysoký obsah železa a vitamínu B12 predstavuje spirulina vhodný rastlinný doplnok stravy aj pre vegánov a vegetariánov, ktorí môžu mať ich nedostatočný príjem.
Použitie
Jednoducho rozmiešať a vypiť
Prášková forma spiruliny je typická svojou modrozelenou farbou a výraznou chuťou podobajúcou sa chuti rias. Môžete ju jednoducho rozmiešať vo vode, džúse, smoothie či v inom obľúbenom nápoji.
Odporúčané dávkovanie
Denný príjem spiruliny: 5 - 7 gramov. 2 – 3 čajové lyžičky denne (tj 5 – 7 gramov) rozmiešajte vo vode, džúse, smoothie či inom obľúbenom nápoji. Počas 14 dní dávku postupne zvyšujte.
Upozornenie:
- Neprekračujte odporúčanú dennú dávku.
- Výrobok nie je určený na náhradu pestrej a vyváženej stravy.
- Nie je určené pre deti do 3 rokov.
- Skladujte v suchu, chráňte pred teplom.
Zloženie: 100% Spirulina (Arthrospira platensis) z ekologického poľnohospodárstva
Pôvod: Čína
VARIANTY BALENIA:
- 100 g v sklenenej fľaši
- 300 g v papierovom sáčku
Na záver
Zdravotné tvrdenia z tzv. ON HOLD zoznamu:
- kontrola telesnej hmotnosti – chuť do jedla,
- antioxidant,
- normálna hladina cukru v krvi,
- prirodzená obranyschopnosť – imunitný systém,
- tonus, vitalita,
- svalová hmota – chudnutie.
ON HOLD zoznam – Ide o zoznam látok a ich vzťahu k zdraviu, ktoré boli zaslané úradu EFSA na posúdenie, avšak EFSA doteraz nevydal odborné stanovisko alebo EK doteraz nevydala rozhodnutie. Upozorňujeme, že tieto tvrdenia sú dočasné.
Zdroje
[1] ANTONIO DEL RIO-CHANONA, Ehecatl, Dongda ZHANG a Youping XIE, 2015. Dynamic Simulation and Optimization for Arthrospira platensis Growth and C-Phycocyanin Production. Industrial & Engineering Chemistry Research. 54(43), 10606 – 10614.
[2] TEULING, Emma et al., 2017. Comparison of Protein Extracts from Various Unicellular Green Sources. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 65(36), 7989-8002.
[3] LI, Yuchen, Carmen LAMMI a Giovanna BOSCHIN, 2019. Recent Advances v Microalgae Peptides: Cardiovascular Health Benefits and Analysis. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 67(43), 11825 – 11838.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať hodnotenie. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.